logo Stimulansz
lijn
lijn

Nieuws

actueel: Volg ons op Twitter voor meer nieuws: @ThesaurusZW

september 2020: Dit najaar werken we in opdracht van Nictiz nog hard aan de mapping van de TZW-termen met Snomed CT. Daarom komen er op dit moment veel nieuwe medische termen bij.

juli 2020: We waren aanwezig bij overleggen met een groot aantal partijen, waaronder Nictiz, Pharos, CBG, de Taalunie, Healthbase, Instituut voor de Nederlandse Taal, die zich bezighouden met begrijpelijke informatie voor patiŽnten; de roep om B1-definities wordt luider en daar willen we zeker iets mee gaan doen!

mei 2020: We voerden een leuke opdracht uit in het verlengde van de TZW voor Movisie, de andere eerdere eigenaar van de TZW tot 2013. In het kader van de Competentieatlas droegen we bij aan structurering en definiŽring van de competenties.

april 2020: Kennisinstituut voor de langdurige zorg Vilans, eigenaar van de TZW tot 2013, is weer terug als klant! De TZW krijgt een rol op veel plekken: een belangrijke rol voor metadatering, het verbinden van content, zoekondersteuning, begrippen vastleggen; de TZW in al zijn facetten!

maart 2020: tijdens de coronatijd draait de TZW op volle toeren verder vanuit onze thuiswerkplekken. Aarzel niet om bij vragen contact met ons op te nemen. We zijn op dit moment druk bezig met de mapping van onze termen met Snomed.

januari 2020: Pleegzorg Nederland gaat de TZW inzetten in het nieuwe platform pleegzorg.nl dat in samenwerking met de Nederlandse Vereniging voor Pleeggezinnen en de Vereniging Nederlandse Gemeenten wordt ontwikkeld.

juni 2019: IKNL gaat ook voor het platform voor palliatieve zorg Palliaweb gebruikmaken van de TZW voor inhoudelijke metadatering en verrijking van de zoekmachine.

mei 2019: In opdracht van Nictiz zijn we gestart met de mapping van termen voor ziekten, behandelingen en onderzoeken aan Snomed CT. Nictiz zal patiŽntvriendelijke varianten vanuit de TZW opnemen in de Nederlandse versie van Snomed.

maart 2019: In samenwerking met de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd ontwikkelden we een begrippenlijst van zo'n 300 termen rondom bedrijfsprocessen van IGJ. De lijst is geÔntegreerd in de online-TZW die voor klanten te raadplegen is. De termen zijn daarbij herkenbaar als IGJ-termen.

januari 2019: Voor het programma Keteninformatie Kwaliteit Verpleeghuiszorg dat onder regie van het Zorginstituut Nederland wordt uitgevoerd, werken we aan een begrippenkader dat aansluit bij dit programma.

augustus 2018: IKNL gebruikte de Thesaurus Zorg en Welzijn (TZW) al in de Verwijsgids, maar ze gaan hem nu ook inzetten op de websites Bijwerkingen bij kanker en Onderzoek bij kanker. Ook het UMC Utrecht gaat het gebruik van de TZW uitbreiden. De TZW wordt binnenkort niet alleen ingezet in het medewerkersportaal, maar ook in het patiŽntenportaal. Moeilijke woorden worden onderstreept. Klikt de patiŽnt op een onderstreepte term, dan krijgt hij (waar mogelijk) een synoniem te zien dat hij wťl begrijpt en daaronder een definitie.

april 2018: Nieren.nl is online! Dit is een nieuw platform van de Nierstichting en de NVN met betrouwbare informatie en een community voor nierpatiŽnten en hun naasten. De Thesaurus Zorg en Welzijn zit onder de motorkap voor informatie op maat en zoekondersteuning.

februari 2018: De Geografische Thesaurus Zorg en Welzijn onderhouden we niet meer bij gebrek aan betaalde klanten. Heeft u interesse in regionale indelingen, neem dan contact met ons op.

december 2017: De Gemeente Oldenzaal gaat de TZW gebruiken voor metadatering en zoekondersteuning in een burgerportaal met informatie over onderwerpen uit het sociaal domein, gekoppeld aan een sociale kaart. Ook gaat de gemeente teksten van Stimulansz afnemen.

augustus 2017: Voor de PatiŽntenfederatie Nederland voegen we op verzoek aandoeningen toe aan hun selectie termen voor Zorgkaart Nederland inclusief een mapping naar Snomed CT. We leveren de termen met Snomed-mapping ook aan aan Nictiz voor de patiŽntvriendelijke termen in de Nederlandstalige editie van Snomed.

juli 2017: De nieuwe juridische kennisbanken van Stimulansz Inzicht Sociaal Domein maken volop gebruik van de TZW voor het filteren op onderwerpen en voor zoekondersteuning in de zoekmachine.

juli 2017: De Begrippenlijst iStandaarden van het Zorginstituut Nederland staat online.

juni 2017: Espria Ledenvereniging gaat de TZW inzetten in een sociaal portaal waarin mensen informatie en organisaties kunnen vinden die hen ondersteunen bij zelfstandig thuis wonen. Het portaal wordt ontwikkeld in samenwerking met Sociale Kaart Nederland en Alleszelf.

mei 2017: De Alliade Zorggroep / Kennr gaat de TZW inzetten in hun kennisbank Kennr.

mei 2017: De SDU gaat de TZW inzetten voor metadatering en zoekondersteuning in de VIND Hulpwijzer voor de Gemeente Haarlemmermeer.

mei 2017: De IGZ (Inspectie voor de Gezondheidszorg) gaat de TZW inzetten voor beheer van definities. Ook krijgen alle medewerkers een inlogmogelijkheid om de TZW als woordenboek te kunnen raadplegen.

maart 2017: De Nierstichting en de NierpatiŽnten Vereniging Nederland gaan de TZW inzetten voor metadatering en zoekondersteuning in hun nieuw te ontwikkelen "Nierplatform", een platform voor nierpatiŽnten en hun naasten met een informatie- en een communityfunctie.

maart 2017: De NZa gaat de TZW inzetten voor de ontwikkeling van een taxonomie en voor zoekondersteuning voor hun kennisbank, website en crm-systeem.

februari 2017: Nu online: de begrippenlijst rondom de Participatiewet, Wet SUWI en de Wet banenafspraak en quotum arbeidsgehandicapten voor de Programmaraad Samen voor de klant, een samenwerkingsverband van Divosa, UWV, VNG en Cedris.

januari 2017: We zijn samen met GGD GHOR en internetbureau Yard Internet in gesprek over de doorontwikkeling van het GGD GHOR Kennisnet. De TZW krijgt een belangrijkere rol in de tagging van de content en het relateren van de content.

januari 2017: De Geografische Thesaurus is geactualiseerd! Regionale indelingen zijn gecontroleerd en de nieuwe gemeente Meierijstad is toegevoegd.

januari 2017: Gemeente Oost Gelre gaat de TZW gebruiken voor metadatering en zoekondersteuning op de site Samen in Oost Gelre.

januari 2017: Stimulansz werkt aan een nieuwe versie van de handboeken voor gemeenteprofessionals: kennisbank Inzicht Sociaal Domein. De TZW wordt ingezet bij het zoeken en voor inhoudelijke tagging van de content.

december 2016: De Verwijsgids Kanker, een digitale sociale kaart rondom kankerzorg met inhoudelijke informatie van IKNL (Integraal Kankercentrum Nederland) is online! De TZW ondersteunt het zoeken en wordt ingezet voor de metadatering van de content.

december 2016: Benieuwd naar de gezichten achter de TZW? Over ons.

augustus 2016: In samenwerking met het Netwerk Kwaliteitsontwikkeling GGz hebben we een begrippenlijst ontwikkeld rondom de zorgstandaarden in de ggz.

mei 2016: Zorginstituut Nederland wil meer aandacht besteden aan terminologiebeheer. De medewerkers van de TZW gaan een deelselectie aanleggen en gaan gebruikte definities in kaart brengen. Gestart wordt met de termen uit de iStandaarden.

april 2016: Voor de NPCF, nu PatiŽntenfederatie Nederland hebben we een eerste mapping van ziektetermen naar de internationale medische terminologie Snomed CT uitgevoerd. Daarmee is er vanuit alle synoniemen vanuit de TZW, ook de taal van de patiŽnt, een link naar de gestandaardiseerde concepten die in steeds meer medische systemen gebruikt worden voor standaardisatie. De 300 termen worden gebruikt in de website Zorgkaart Nederland

januari 2016: GGZ-organisatie Virenze gebruikt de jeugdzorgregio's uit de Geografische TZW voor hun aanmeldmodule voor jeugd-ggz op de website en om intern overzicht te hebben in de landelijke regio-indeling.

mei 2013: de TZW is inclusief medewerkers overgenomen door Stimulansz! Wij zien een goede toekomst voor de TZW bij Stimulansz en hopen de komende tijd onze dienstverlening binnen de sector zorg en welzijn verder uit te breiden.